пятница, 7 декабря 2018 г.

Професійна підготовка кваліфікованих робітників за професією «Електрозварник ручного зварювання» з використанням дуальної системи навчання у Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту


Конкурентоспроможність будь-якої держави на світовому ринку та якість життя її населення напряму залежить від рівня професійної підготовки кадрів. Одним із провідних світових лідерів у сфері підготовки кваліфікованих кадрів на сьогодні виступає Європейський Союз, який завдячує дуальній системі професійної освіти і навчання.

Головним завданням сучасного професійного навчання в умовах стрімких змін, що відбуваються у світі, є підготовка кваліфікованих робітників, здатних до самореалізації, швидкого реагування до потреб ринку праці, активна участь у соціально-економічних і культурних процесах країни та світу. Тому, останнім часом, помітним стає зацікавленість до тих освітніх технологій, моделей та інновацій, які здатні забезпечити високу якість підготовки кваліфікованих робітників та реалізацію освітніх державних стандартів і програм.

Однією з перспективних та водночас стратегічно важливою технологією організації освітнього процесу є дуальна система навчання, суть якої полягає у паралельному навчанні учнів у навчальному закладі та на підприємстві. За основу цієї системи покладено принцип взаємного зв’язку теорії з практикою, що дозволяє учням не лише знайомитися з виробництвом, але й засвоювати прийоми та навички роботи на робочих місцях підприємств, установ, організацій. Висока життєздатність цієї системи пояснюється тим, що вона відповідає інтересам всіх учасників цього процесу: держави, навчального закладу, підприємств чи організацій та учнів.  

Для підприємств – це можливість підготовки робочих кадрів, безпосередньо, під своє виробництво, виробничі технології та обладнання, максимальна відповідність корпоративним інтересам, економія часу та коштів на пошук та підбір робітників, їх перенавчання та адаптація до умов конкретного підприємства. До того ж, у підприємства з’являється можливість перспективного планування заміни робочих ресурсів та відбору кращих учнів, так як за час навчання можна виявити їх сильні та слабкі сторони. Добре навчені молоді робочі кадри швидко пристосовуються до робочого ритму виробництва, витрачаючи мінімальну кількість часу для адаптації, що позитивно відображається на іміджі підприємства та навчального закладу.

Відповідно до програми дуальної системи навчання викладачі та майстри виробничого забезпечують учнів теоретичними знаннями, достатньою професійною орієнтацією та подальшим працевлаштуванням. Учні за дуальною системою рано набувають добрі знання й стійкі професійні прийоми та навички роботи, самостійність і безболісну адаптацію до дорослого життя, у них з’являється упевненість у завтрашньому дні.

Так, у 2018-2019 навчальному році у Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту за дуальної  системою навчання здійснюється підготовка кваліфікованих робітників за професією «Електрозварник ручного зварювання».

Важливим аспектом роботи навчального закладу є постійна співпраця із роботодавцями. Саме тому навчання цьогорічної групи електрозварників відбувається на виробничих майданчиках ТОВ «ТАН» із використанням дуальної форми». Кожен учень забезпечений навчально-виробничою ділянкою для проходження професійно-практичної підготовки та має наставника, досвідченого працівника підприємства відповідно до наказу ТОВ «ТАН». Керівниками практики та відповідальними за безпеку праці призначені наступні майстри: Комар А.В., Приходько А.І., Яблонський І.О., Климок О.В., Долматов І.Л., Троян Г.М.,, а на час їх відсутності - начальників дільниць Воробей В.П, Калита С.М.

 Якими повинні бути професійні електрозварники, - вже відчули підприємства міста Чернігова та області, з якими не один рік співпрацює Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту. Саме на їхніх виробничих майданчиках електрозварники ручного зварювання проходять виробничу практику. Навчальний заклад неодноразово отримував схвальні відгуки про роботу своїх учнів.

Кування і зварювання металу - стародавнє ремесло, яке вимагає точних знань, сильної вдачі та особливого відчуття металу. Зварники працюють у різних мікрокліматичних умовах: у приміщенні, назовні, під землею і навіть далеко поза межами Землі.
У Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту навчання за професією електрозварник ручного зварювання передбачає якісну підготовку робітників до виконання ручного дугового зварювання, наплавлення та повітряно-дугового різання простих деталей, вузлів та конструкцій, виконання плазмового та газоелектричного зварювання особливо складних деталей. Зварювання — це один із найпоширеніших технологічних процесів з'єднання матеріалів. Використання зварювання у всіх галузях народного господарства дозволяє виготовляти високотехнологічні конструкції.
Майстер виробничого навчання Олександр Юрченко пишається учнями: «Вони приходять до нас молоді та недосвідчені. У навчанні проявляють зацікавленість і наполегливість. Олександр Миколайович зазначає: «Ми завжди готові сприяти професійному вибору учнів та всіх бажаючих отримати знання та вміння з цієї професії. Професія електрозварника – для справжніх чоловіків. Приємно, що збагачуючи свої професійні знання, учні зростають і набувають цінного досвіду. Так, під час Державної кваліфікаційної атестації вже перед нами впевнені і відповідальні майстри своєї справи, готові до виконання складних завдань та кваліфікованої самостійної роботи. Із такими якісними кадрами підприємства матимуть вагомі результати і перспективу, а ліцей пишатиметься плодами своєї праці.
Директор підприємства Бондарчук Анатолій Лук’янович вважає, що соціально-економічні умови розвитку України та області зокрема потребують професійно-компетентних конкурентоспроможних робітничих кадрів, а така співпраця  задовольняє потреби замовників робітничих кадрів за рахунок випускників закладів професійної освіти.




Комментариев нет:

Отправить комментарий